top of page

EXERCICI PER IDENTIFICAR ESPÈCIES PER IAG. EJERCICIOS PARA IDENTIFICAR ESPECIES PARA IAP.


Fa dies que anunciem activitats relacionades amb la identificació d'espècies i treball d'olfacte a les nostres xarxes socials. A continuació us deixem algunes idees per a que podeu adaptar l'exercici als vostres usuaris.

QUÈ NECESSITEM?

- Pots de plàstic transparents per posar les espècies, a poder ser amb una obertura per poder olorar o treure el producte.

- Espècies diferents, recomanem que siguin productes secs perquè no es podreixin, per exemple: JULIVERT, LLOR, MOIXERNONS SECS, CEPS SECS, SÈSAM, ROMANÍ, CANYELLA, ANÍS, CARDAMOM, TÉ, ORENGA, PEBRE, TOMÀQUETS SECS, VAINILLA EN BAINA, NYORES..entre d'altres.

QUINS EXERCICIS PODEM REALITZAR?

Per descomptat podem fer una infinitat d'exercicis, però us deixem algunes idees que han funcionat molt bé.

1. IDENTIFICAR ELS POTS. Repartir els pots amb els productes dins, deixar que els usuaris olorin, toquin i mirin el producte per identificar-lo. A continuació podem comentar receptes on s'utilitzin aquestes espècies.

2. ETIQUETAR ELS POTS O RELACIONAR-LOS. Podem repartir els pots amb números i preguntar a cada usuari qui té el pot amb aquell número, que identifiqui el que hi ha dins i posi l'etiqueta correcte amb el nom de l'aliment. Podem adaptar el material segons els usuaris, es poden donar les etiquetes i que els usuaris ho escriguin o es poden donar els cartells ja amb el nom del producte.

3. CREAR UNA LLISTA. Quan tenim un grup nombrós podem utilitzar els pots amb números i una llista per a que identifiquin els aliments i escriguin una recepta. El treball en silenci es important, ja que no es poden donar pistes els uns als altres. Al final tots els usuaris poden posar en comú el que han identificat.

COM PODEM JUSTIFICAR LA INTERVENCIÓ DEL GOS?

- Fent una bona presentació des de l'inici utilitzant l'olfacte com a fil conductor. En moltes ocasions iniciem la sessió parlant sobre els cinc sentits dels humans, els cinc sentits dels cans i en parlem d'aquells que tenen més desenvolupats com l'olfacte. Posem exemples de gossos que ajuden a la societat gràcies al treball amb l'olfacte, o fem que els usuaris ho diguin, també quines coses poden rastrejar els gossos, entre d'altres. Iniciem el nostre exercici comentant que avui hem preparat un exercici per treballar l'olfacte entre nosaltres.

-Una altra introducció és fent una mostra de com el gos discrimina dins d'uns pots on hi ha premi i on no. Per a que vegin exactament com treballa l'olfacte un gos. També, si el gos es delicat i ho sap fer, poden posar-se un premi a una de les dues mans i que el gos identifiqui a quina han amagat el premi. A continuació introduïm l'exercici dels nostres pots.

- Fent que cada usuari que formula una ordre amb el gos de teràpia o respongui a una pregunta relacionada amb el món caní (per exemple; quantes orelles tenen tres gossos?) , l'alimentació ( per exemple; els gossos poden menjar ceba?) o una recepta ( per exemple: quina espècie es típica ficar sobre l'arròs amb llet per decorar i donar sabor. És de color marró i es pot aconseguir en pols o en branca?). Un cop responguin, poden escollir un dels pots entre tots, d'aquesta manera els usuaris que realitzin primer la seqüència o responguin la pregunta podran escollir un dels pots (normalment agafen aquell que identifiquen i els últims que queden són més difícils.)

-Fent que per cada recepta o identificació de l'espècie puguin fer una ordre o donar un premi al gos com a premi.

TRUC ESTRELLA.

En un dels pots sempre posem premis de gos. En un inici no diem res i esperem a que els usuaris intentin identificar de què es tracta per a després comentar que un dels pots es "TRAMPA" i és aliment pel gos. Els usuaris han d'identificar-los, es pot utilitzar sempre i en qualsevol exercici i finalment es pot obrir el pot i donar els premis al gos. També es pot posar els pots a terra i esperar a que el gos identifiqui quin es el dels seus premis, per descomptat, s'ha d'ensenyar abans al gos.

***********************************************************************************

Hace días que anunciamos actividades relacionadas con la identificación de especies y trabajo de olfato en nuestras redes sociales. A continuación os dejamos algunas ideas para que podáis adaptar a vuestros usuarios. QUÉ NECESITAMOS? - Botes de plástico transparentes para poner las especies, a poder ser con una apertura para poder oler o sacar el producto. - Especies diferentes, recomendamos que sean productos secos o deshidratados para que no se pudran, por ejemplo: PEREJIL, LAUREL, SETAS DESHIDRATADAS, SÉSAMO, ROMERO, CANELA, ANÍS, CARDAMOMO, TÉ, ORÉGANO, PIMIENTA, TOMATES SECOS, VAINILLA EN VAINA, PIMIENTOS DESITRADATOS, ÑORAS..entre otros.

QUÉ EJERCICIOS PODEMOS REALIZAR? Por supuesto podemos hacer una infinidad de ejercicios, pero os dejamos algunas ideas que han funcionado muy bien. 1. IDENTIFICAR LOS BOTES. Repartir los botes con los productos dentro, dejar que los usuarios huelan, toquen y miren el producto para identificarlo. A continuación podemos comentar recetas donde se utilicen estas especies. 2. ETIQUETAR LOS BOTES O RELACIONARLOS. Podemos repartir los botes con números y preguntar a cada usuario quien tiene el bote con aquel número, que identifique el que hay dentro y ponga la etiqueta correcta con el nombre del alimento. Podemos adaptar el material según los usuarios, se pueden dar las etiquetas y que los usuarios lo escriban, o se pueden dar los carteles ya con el nombre del producto. 3. CREAR UNA LISTA. Cuando tenemos un grupo numeroso podemos utilizar los botes con números y una lista para que identifiquen los alimentos y escriban una receta. El trabajo en silencio es importante, puesto que no se pueden dar pistas los unos a los otros. Al final todos los usuarios pueden poner en común el que han identificado.

CÓMO PODEMOS JUSTIFICAR LA INTERVENCIÓN DEL PERRO? - Haciendo una buena presentación desde el inicio utilizando el olfato como hilo conductor. En muchas ocasiones iniciamos la sesión hablando sobre los cinco sentidos de los humanos, los cinco sentidos de los canes y hablamos de aquellos que tienen más desarrollados como el olfato. Ponemos ejemplos de perros que ayudan a la sociedad gracias al trabajo con el olfato, o hacemos que los usuarios lo digan, también qué cosas pueden rastrear los perros, entre otros. Iniciamos nuestro ejercicio comentando que hoy hemos preparado un ejercicio para trabajar el olfato entre nosotros. -Otra introducción es haciendo una pequeña muestra de como el perro discrimina dentro de unos botes donde hay premio y dónde no. Para que vean exactamente como trabaja el olfato un perro. También, si el perro es delicado, y lo sabe hacer, los usuarios pueden esconderse un premio en una de las dos manos y que el perro identifique en cuál está escondido. A continuación introducimos el ejercicio de nuestros botes. - Haciendo que cada usuario que formula una orden con el perro de terapia o responda a una pregunta de temas diversos pero relacionados como el mundo canino (por ejemplo; cuántas orejas tienen tres perros?) , la alimentación ( por ejemplo; los perros pueden comer cebolla?) o una receta ( por ejemplo: qué especie es típica meter sobre el arroz con leche para decorar y dar sabor. Es de color marrón y se puede conseguir en polvo o en rama?). Una vez respondan, pueden escoger uno de los botes entre todos, de este modo los usuarios que realicen primero la secuencia o respondan la pregunta podrán escoger uno de los botes (normalmente escogen aquel que reconoce y los últimos que quedan son más difíciles.) -Haciendo que por cada receta o identificación de la especie puedan hacer una orden o dar un premio al perro como recompensa. TRUCO ESTRELLA. En uno de los botes siempre ponemos premios de perro. En un inicio no decimos nada y esperamos a que los usuarios intenten identificar de que se trata para después comentar que uno de los botes es "TRAMPA" y es alimento para el perro.

Los usuarios tienen que identificarlos, se puede utilizar siempre y en cualquier ejercicio y finalmente se puede abrir el bote y dar los premios al perro.

También se puede poner los botes en el suelo y esperar a que el perro identifique quál es el de sus premios, por supuesto, se tiene que enseñar antes al perro.

¡QUE EMPIECE EL JUEGO!

QUE COMENCI EL JOC!

¡GRACIAS POR LEERNOS Y COMPARTIR!

GRÀCIES PER LLEGIR I COMPARTIR!

INFO@ITCAN.CAT

381 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page